Skip directly to content

Hälsosamma recept

Du har säkert hört utrycket ”Du är vad du äter” Vi har fått tag i några mycket hälsosamma och läckra recept samt förslag på vad som kan serveras till och vi vill dela med oss av dessa recept till dig! Varsågod, njut av sallader med inspiration från de fyra årstiderna!

Vårsallad med rädisor, vilda örter och äpplen
Detta behöver du för 4-5 personer:
2 stk palsternatckor
100 gram örter (till exempel gräslök, vitlök, krasse och persilja)
3 dl kallpressad rapsolja
2 dl god äppelvinäger
 
4 msk senap
4 msk honung, eventuellt honung med mintsmak
Salt och peppar
500 gr morötter
8 stk grön sparris, eventuellt vita eller blandade
2 stk äpplen
150 gr valnötter
 
Så här gör du:
1. Skölj och eventuellt skala grönsakerna
2. Skär rädisorna, sparrisen och morötterna i fina skivor
3. Skär örterna i små bitar
4. Skaka valnötterna med salt (eventuellt i en stekpanna eller ugn utan smör eller olja). Tillsätt några flingor havssalt.
5. Vispa vinäger, senap, honung och olja samman till en vinägrett. Smaka av med salt och peppar. 
6. Bland grönskaer och örter samman med vinägretten så att det finns ett tunnt skikt av vinegrätt på grönsakerna.
7. Lägg upp salladen på plattan
 
Förslag:
Servera med krutonger  gjorda exempelvis på rågbröd med krisperstekt parmesan. Servera som tillbehör till fisk, kyckling, anka eller lamm.
 
Vårsallad med torkade morötter och vitkål, äpple, sesamfrön och mandel
Salladen är härligt mild i smaken och man kan nästan tro att den är ohälsosam!
Detta behöver du för 3-5 personer:
1 liten kål eller 2/3 stor
2 äpplen
100 gr mandel
1/2 dl sesamfrön
2 msk olivolja
1 msk sirap (gärna äpple eller krusbär)
3 msk äppelcidervinäger eller äppelvinäger
Salt och peppar
 
Så här gör du:
1. Skär kålen i fina strimplor och skär äpplena i tärningar
2. Skaka först mandlarna i en torr stekpanna. Tillsätt sedan sesamfröna och skaka dem under övervakning, eftersom de lätt kan brännas vid. 3. Bland alla de blöta ingredienserna samman till en dressing och smaka av med salt och peppar.
4. Bland kål, äpplen, grovt hackade mandlar och rostat samman i en stor skål och häll dressingen över
5. Blanda försiktigt salladen och se till att dressingen blir jämnt fördelad.
6. Servera med torkade morötter
 
Hur man tillagar torkade morötter:
Skär morötterna i tunna skivor och lägg bakplåtspapper på en bakplåt och baka i ugnen i 75°C i ca. 6-8 timmar tills de är torra.
 
Förslag:
Servera exempelvis som tillbehör till fisk, kyckling, ankbröst eller lamm.
 
Sommarsallad med korngryn och torkad frukt 
Vad behöver du för 3-5 personer: 
50 g. Korngryn 
1-2 vitlöksklyftor 
50 gr timjan 
Flingsalt
1/4 skivad gurka
1 liten näve färsk persilja 
50 gr färska blåbär 
8 st jordgubbar 
2 st salladslök 
1 stor handfull näve färsk babyspenat 
1 ekologiskt äpple med god smak
1 riven citron
 
Så här gör du:
1. Koka upp korngryn med vitlök, timjan och en nypa flingsalt.
2. Skär upp gurka, lök och äpplen i skivor. Hacka färsk persilja och riv citronen.
3. Blanda torkad frukt och sallad.
 
Torkad fruktsallad – detta behöver du:
5 stk rliga äpplen (ca. 500 gr)
5 stk mogna päron som är fasta i konsistensen (ca. 500 g)
2 msk färskpressad citronsaft
 
Så här gör du:
Skala äpplena och päronen och ta bort kärnhuset. Skär frukten i tunna skivor och lägg dem evenutellt i  vatten med citronsaft. När både både äpplena och päronen är färdigskurna ta ut dem ur citronvattnet och lägg de på en plåt med en ren köksduk på. Ställ in bakplåten i ugnen med en kökshandduk och låt fruktskivorna torka tills de får en gummiliknande konsistens. Torkningen tar ungefär 6-8 timmar i 75°C – gärna varmluft. Låt skivorna eftertorka i ugnen, tills de svalnat
 
Förslag:
Servera som tillbehör till grillmat
Server som tilbehör till grillad mat, stekt gris eller bräserat kött.
 
Vintersallad med rotfrukter och riven parmesan
Detta behöver du för  4-5 personer:
2 stk palsternackor i skivor
2 stk rödbetor i skivor
3 stk morötter i skivor
1 1/2 msk olivolja
1 tsk finhackad röd chili
2 msk pinjenötter
2 stk romansallad
1/2 tsk rivet citronskal
2 msk bra Balsamvinäger
1 dl fina plockade bladpersiljan
8 stk rädisor i skivor
 
Till dressingen behöver du:
2 dl olia
1/2 dl citronsaft
Salt og peppar
Tunna flingor parmesan
100 gr riven parmesan
10 gr socker
Eventuellt hackad timjan
 
Så här gör du:
1. Blanda salladen med rotfrukterna och dressingen
2. Dekorera med rädisor och tunna flingor av parmesan
 
Förslag:
Rotfrukterna kan antingen bakas i ugnen eller serveras råka. Lägg  de tunna skivorna i kallt vatten i ca 10 minuter. De kan mycket väl stå i kylskåpet under en längre tid, men kom ihåg att byta vatten. Salladen kan förberedas dagen innan, men förvara den på en torr plats. Serveras som tillbehör till korv, anka eller exempelvis glaserad skinka. Salladen passar bra till alla vilträtter, som exempelvis älgstek och stekt makrill.